Despre SYT

Despre SYT

SYT (Showcase of Young Talent) este gândit ca un cadru complex de prezentare și punere în valoare a portofoliilor unora dintre cei mai talentați tineri creatori liceeni. Proiectul își propune radiografierea “pieței” de artiști adolescenți (14-19 ani) și identificarea de noi talente, cu scopul de a le promova și a le oferi experiențe și oportunități de dezvoltare.

Manifest

▸ Urmărim să înlăturăm prejudecățile legate de amatorism în arta realizată de adolescenți;
▸ arta tânără poate și trebuie să devină în timp o ARTĂ VALIDĂ, cu un public al său;
▸ profesioniștii din domeniul artelor (agenții de casting, curatori, reprezentanți ai muzeelor, galeriilor, instituțiilor de muzică, cluburilor etc) trebuie încurajați să ofere oportunități de dezvoltare profesională pentru tinerii care își expun portofoliile.

Prima editie

Prima ediție a SYT (Showcase of Young Talent) a reunit mai bine de 60 de artiști din București cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, care au expus, performat și concertat între 9 și 11 septembrie 2016, la ArCub (Hanul Gabroveni).

Pe scurt, programul SYT a cuprins:

▸ expozițiile SYT Visual Arts - lucrări selectate de la 10 artiști vizuali (desen, ilustrație, pictură, colaj)
▸ expoziția SYT Photo - selecții de lucrări a 7 tineri fotografi
▸ proiecțiile SYT Shorts - 3 scurtmetraje realizate de liceeni
▸ SYT Drama și SYT Music, secțiunile live ale SYT, în programul fiecărei seri regăsindu-se spectacolul de teatru al uneia dintre cele 3 trupe selectate (Brainstorming, Victoria Art și Acting Up), alături de două monoloage individuale, și o reprezentație muzicală: concert Bonel (hip hop), concert Pyroblast (metal) și DJ Set Mihai Bălăcescu.

Testimoniale

  • "Sentimentul când am intrat și mi-am văzut fotografiile expuse, la dimensiunile alea, a fost unul copleșitor."

  • "Mi s-a părut foarte interesant cum au fost strânși laolaltă atât de mulți tineri diferiți și atât de multe lucrări (foto, teatru, muzică, artă vizuală, film). Asta mi-a plăcut mult, faptul că am putut să avem contact în trei zile cu toate tipurile de artă, artă făcută de tineri."

  • "Nu s-a mai auzit de chestia asta până acum; nu foarte multă lume îi ajută pe tineri să se lanseze, mai ales în domeniul artei."

  • "Mi se pare un festival foarte inedit. Nu e doar despre teatru e și despre muzică și despre alte forme de artă. Mi s-a părut foarte mișto pentru că e diferit."